Altisztképző Központ

section-4050723

Az Altisztképző Központ fő feladata a NATO 2014-ben kiadott ajánlásainak megfelelően kialakított új rendszerű altisztképzés végrehajtása.

CÉLJA

A központ célja, hogy tanfolyamrendszerű altisztképzés, valamint kiegészítő tanfolyamok keretében a változó katonai-szakmai kihívásoknak és a honvédségi szervezetek által támasztott igényeknek, elvárásoknak megfelelően képezze ki az altiszti állományt.

A cél érdekében a legénységi és altiszti állomány belátható, tervszerű előmeneteli lehetőségét biztosítva, egymásra épülő, ötszintű tanfolyamrendszerű altisztképzés lett létrehozva.

//mhaa.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2021/08/Tul-a-tuzkeresztsegen-8.-kep.jpg
section-895d529
//mhaa.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2021/08/IMG_9048-scaled.jpg
FELÉPÍTÉSE

Az Altisztképző Központ 5 Altisztképző Csoportból áll.

Az 1. Altisztképző Csoport a már rendszerben lévő legénységi állományú katonáinak felkészítéséért felel, a Kisalegység Vezetői Tanfolyam és a 12 hetes Alap Altiszti Tanfolyam vonatkozásában.

A 2. és 3. Altisztképző Csoport a polgári életből bevonult kiképzendők alapkiképzéséért és az ezt követő 18 hetes Alap Altiszt Tanfolyamért felel. Célkitűzésüket a mindkét szegmensből érkező altiszt- jelöltek az egységes, a modernkornak megfelelő felkészítésében határozták meg.

A Haladó Altisztképző Csoport (4.) a Magyar Honvédségben szolgáló altisztjeinek továbbképzéséért felel.

A Zászlósképző Csoport (5.) az Egységes Zászlósi Tanfolyam és az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam végrehajtásának zászlóshajója.

section-91f8078
TÖRTÉNETE

Az 5 szintű Altisztképzési rendszer 2019-ben kezdte meg működését kezdetben Ideiglenes Kiképző Zászlóalj néven. Az első év tapasztalata alapján a szervezeti elem működőképesnek bizonyult, így 2020. májusában egy beosztott, immáron állandó szervezet jött létre Altisztképző Központ elnevezéssel.

2021-ben már az altisztképzéshez tartozó vezetői felkészítés minden eleme bizonyította létjogosultságát, így 2022-ben a MH parancsnoka elismerésekét, alegységzászlót is adományozott a zászlóalj színtű alegységnek

section-8d04c85

Alegységzászlót kapott az Altisztképző Központ

Az „Altisztképzés másfél évszázados története” című rendezvénysorozat keretében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az altisztképzésben nyújtott teljesítménye elismeréseként alegységzászlót adományozott az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ részére 2022. április 13-án, szerdán.

section-a5d695c
//mhaa.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2021/08/ATKK-KJ_2_high_vagott.jpg

Karjelzés gyakorló öltözetre

//mhaa.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2021/08/ATKK-KJ_3_high_vagott.jpg

Alegység logó

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.