Ezek a tanfolyamok a Magyar Honvédség aktív (szerződéses és hivatásos) állománya részére elérhetőek.

Műszaki gépkezelői szaktanfolyamok

A 48/2021 (HK 3.) MH PK intézkedés szabályozza, amelyen belül a 3. pont rendelkezik arról, hogy a szaktanfolyamok végrehajtásáért és vizsgáztatásáért a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia került kijelölésre. Az intézkedés összesen 101 féle műszaki gép besorolását tartalmazza az alábbi csoportosításban:

  • nehéz műszaki gépek (197 óra),
  • közepes műszaki gépek (132 óra),
  • műszaki kisgépek (72 óra),
  • egyszerű műszaki kisgépek (22 óra).

Ezek a 3 nap és 7 hét között változó időintervallummal rendelkező tanfolyamok a Magyar Honvédség különböző alakulatainál kerülnek végrehajtásra. Ezen képzéseket koordinálja és a vizsgáztatásban is részt vesz a KPAOO Műszaki Szakmai Felkészítő Alosztálya, azaz Bodnár Norbert zászlós és Nagy Attila István őrmester.

Az intézkedésbe foglaltak szerint a műszaki gépkezelői igazolványokat a Tanulmányi Főnökség készíti el a megadott információk, azaz a jegyzőkönyvek és osztályozó ívek alapján.

Át- és továbbképző tanfolyamok

Szerelő Oktatási Alosztály

Belső szabályozású képzési programok alapján hajtja végre a tanfolyamait, kivéve a B+H képzést, amit a 166/2020 MH PK intézkedés szabályoz. Az intézkedés (a Magyar Honvédség közúti forgalomba nem helyezett, a közúton csak ideiglenes jelleggel közlekedő honvédségi járművek vezetőinek képzésével, vizsgáztatásával kapcsolatos feladatokról) 3. pontja szerint az MH Altiszti Akadémia az egyik alakulat a háromból, aki folytathat honvédségi gépjárművezető oktató felkészítést.

A páncélos és gépjárműtechnikai, valamint műszaki technikai szaktanfolyamok képzési ideje 3-5 munkanap (amelyben az elméleti és gyakorlati vizsgáztatás is benne foglaltatik), kivéve a B+H képzés, amelynek képzési ideje 15-25 munkanap között változik attól függően, hogy „B” vagy „C” vezetői engedéllyel rendelkezik a kiképzendő, illetve harcjármű vezető vagy harcjármű vezető kiképző oktatásáról van szó.

A szaktanfolyamok a MHP Személyzeti Csoportfőnökség által kiadott éves terv alapján kerülnek betervezésre, az alakulatok igénye alapján, de mivel a személyi és technikai feltételek alapján maximum 15 főre hatékony a képzés, ezért a tanévre levetítve ~20 tanfolyam kerül leadásra, de a terven felüli igények (pl.: KFOR) ezt akár +25%-al is növelhetik.

A Magyar Honvédség igényeinek kiszolgálásán kívül még a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatósága BTR-80 harcjárművezetőinek ki- és továbbképzését, valamint vizsgáztatását hajtja végre az alosztály, évente egyszer, kb. 13 fő tekintetében.

A páncélos és gépjárműtechnikai, valamint műszaki technikai szaktanfolyamok:

Fsz.

Szaktanfolyam

Képzés időtartama

1

Műszaki Ellenőrző Állomás (MEÁ) üzemeltető

5 nap

2

MB G270 CDI kezelő-karbantartó, típusismereti

5 nap

3

MB UNIMOG 4000 kezelő-karbantartó, típusismereti

5 nap

4

Század technikus

5 nap

5

RÁBA H-sorozat kezelő-karbantartó, típusismereti

5 nap

6

BTR-80 (80/A) kezelő-karbantartó, típusismereti

5 nap

7

Áramforrás aggregát (KIRSCH)
kezelő-karbantartó, típusismereti

4 nap

8

Akkumulátor töltő-berendezés kezelő (Hódmezővásárhely)

3 nap

Logisztikai és Pénzügyi Szakmai Felkészítő Alosztály

A szaktanfolyamaik hossza 5 munkanap, amely az elméleti vizsgát is tartalmazza:
- Ellátó altiszt
- Általános raktáros
- Ruházati raktáros
- Élelmezési raktáros
- Üzemanyag raktáros

Műszerész és Katonai Informatikai Rendszerüzemeltető Oktatási Alosztály

Képes ECDL START és a 7 modulos vizsgákra a felkészítést megtartani.
Évente 10 csoport ECDL START és 4 csoport 7 modulos felkészítést, 12 fő/csoport részvételével.

Ügyviteli Szakmai Felkészítő Alosztály

Ügyviteli alaptanfolyam, titkos ügykezelő tanfolyam (TÜK) és EIR tanfolyam megtartására képes.

Az Ügyviteli alaptanfolyam 7 hetes időtartamban kerül végrehajtásra belső szabályozású képzési program alapján.

Titkos ügykezelő tanfolyamot 2012 óta tarthat az intézmény, mely az NBF által akkreditált program alapján civil szabályzók szerint kerül levezetésre 1 hetes időtartamban.

Az EIR oktatásához 18 hallgatói munkaállomás, valamint 1 tanári számítógép áll rendelkezésre a megfelelő szoftverrel, amennyiben az elöljáró az oktatócsomagot biztosítja.

Céltanfolyamok

Repülő Altiszti Oktatási Osztály

A katonák beosztás-ellátásához szükséges kiegészítő tanfolyamok közül a MH Altiszti Akadémia szolnoki intézményegységében kerülnek végrehajtásra a következők:

 

Fsz.CéltanfolyamKépzés időtartama
1.DVOR-432 Doppler Körsugárzó-Irányszögadó berendezés típusismeret felkészítés (üzemeltetők és üzembentartók részére)80 óra / 15 munkanap
2.DME 415/435 Távolságmérő Berendezés típusismeret felkészítés (üzemeltetők és üzembentartók részére)80 óra/ 15 munkanap
3.Katonai Repülőtereken telepített Műszeres Leszállító Rendszer Normarc 7000 és Thales ILS 420 típusismeret felkészítés (üzemeltetők és üzembentartók részére)80 óra/15 munkanap
4.RL-2000 elsődleges-, és MSSR-1 egyimpulzusos, másodlagos légtérellenőrző radarállomás típusismeret felkészítés (üzemeltetők és üzembentartók részére)120 óra/25 munkanap
5.Katonai repülőtereken telepített repülőgép-leszállító rádiólokátor típusismeret felkészítés (üzemeltetők és üzembentartók részére)60 óra/10 munkanap
6.Rádiónavigációs rendszerkezelő tanfolyam (szakalapozó átképzés)166 óra/ 30 munkanap

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.