section-2244689

Szentendre és környéke

SZENTENDRE

Talán Szentendrét a legnehezebb bemutatni a Dunakanyar települési közül, hiszen nagy valószínűséggel Budapest után világszerte is a legismertebb magyar városról van szó, elég csak a számtalan turistabuszra gondolnunk. Ez részben a főváros közelségének is betudható, hiszen a HÉV-nek köszönhetően gyakorlatilag össze van nőve vele, de biciklivel, autóval, busszal és hajóval is meg lehet közelíteni.

     Szentendre története, ahogyan a Dunakanyar megannyi településéé az őskorig nyúlik vissza. A rómaiak előtt is település volt a területen, avarok lakták, majd a limesnek köszönhetően megőrizte fontosságát egészen a 4.-5. századig. Ezt követően sem néptelenedett el teljesen a terület, de a honfoglalásig kellett várni, míg újra írásos emlék marad a helyről, egy 1009-es oklevél utal a mai Szentendre környékén fekvő településre.

     A 12. századtól már több írásos emlék is őrzi a település nevét, így tudható, hogy az Árpád-házi királyok udvarhelyként használták. 1146-ban már Sanctus Andreasként említik, innen ered neve, az akkori templom helyén épült a ma is látható Keresztelő Szent János-plébániatemplom, melyet az évszázadok során többször is átépítettek, végső formáját az 1700-as évek közepén nyerte el.

     A város részletes történelme elérhető ITT.

Római kőtár (Castrum) Szentendre

A Dunakanyar kapujában található Szentendre gyöngyszeme a környéknek, melyet nemcsak a benne rejtőző kincsek és meglepetések jelentenek, hanem a mindennapokat támogató intézmények is elérhetőek. Megtalálhatóak a különböző hivatalok, rendészeti kirendeltség, kultúrális- és oktatási intézmények, valamint egészségügyi- és szociális intézmények is, amiket ez a LINK pedig részletesen be is mutat.

     A 19. század árvizeket és tűzvészeket hozott a városra, az újabb nagy fellendülést itt is a századforduló hozta, mikor a művészeket magával ragadta a környék és a városka bája. Az 1929-ben alapított szentendrei művésztelep kontinuitásának köszönhetően a mai napig igazi kulturális központnak számít a város, amit a számtalan galéria és múzeum is ékesen bizonyít.

     A Ferenczy Múzeumi Centrum állandóan látogatható múzeumai a Ferenczy Múzeum, a Kmetty Múzeum, a Czóbel Múzeum, a MűvészetMalom, a Római Kőtár, valamint a Kovács Margit Kerámiamúzeum. Emellett számos időszaki kiállítás várja azokat, akik közelebbről is szívesen megismernék Szentendre színes művészeti életét.

     A Szentendrei Skanzen évente több ezer érdeklődőt csalogat a városba, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a 18-20. század népi építészetét, gazdálkodását és életmódját ismerteti meg velünk tárgyakkal, épületekkel és állatokkal. A parasztporták bemutatják egy-egy tájegység hagyományait, és jellegzetességeit. A program remek időtöltés, akár kisebb gyerekekkel is, a Skanzen megtekintésére érdemes akár egy egész napot szánni.

     A HÉV állomásnál található Városi Tömegközlekedési Múzeumban a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát lehet megtekinteni az 5 kiállító teremben, a bemutatócsarnokban, és a szabadtéri kiállító területen. Az édességek kedvelőit pedig a Szamos Marcipán Múzeum várja válogatott finomságokkal a Dumtsa Jenő utcában.

A Szentendrére költözők számára szerencsére sokfajta tömegközlekedési lehetőség áll rendelkezésre. Amellett, hogy kerékpárra pattanva, vagy gyalogosan is megközelíthető szinte a város szinte minden pontja, Szentendrén belül számos helyi buszjárat vehető igénybe, így nem kell feltétlenül minden egyes útnak induláskor elővennünk a garázsból az autónkat.

Helyi buszjáratok

A Szentendre Villasor lakóparktól mindössze 5 perces sétára található autóbusz állomásról (Dózsa György út 1.) 13-féle vonalon közlekednek a buszjáratok.

Ajánljuk az ideköltözők figyelmébe a Szentendre Közlekedési Kártyát, mely a település közigazgatási határán belül jogosít utazásra. Megvásárolható Szentendre, Budapest, Árpád híd és Újpest–Városkapu autóbusz-állomások pénztáraiban 4800 Ft-ért. A kártyát a diákok, valamint a nyugdíjasok kedvezményesen, 2700 Ft-ért válthatják meg, felnőttek lakcímkártyájuk, diákok diákigazolványuk bemutatásával. A kártya adott hónap 1. napjától (00.00-tól) következő hónap 5. napjáig (24:00-ig) érvényes.

HÉV

Budapestre menet sem kell feltétlenül autóval elindulnunk, a lakóparktól 3 perces sétára található ugyanis a HÉV végállomása, ahonnan 39 perc alatt bejutunk a Batthyány térre. A vonatok 20-percenként indulnak, és a legkorábbi járat hajnali 3:53-kor indul, a legkésőbbi 23:03-kor, így szinte összeér az éjszakai és a hajnali menetrend.

A Budapest bérlet Békásmegyer megállóig érvényes, utána 310 Ft-os kiegészítő menetjegy megvásárlása szükséges. Aki napi közlekedéssel számol Budapest és Szentendre közt, érdemes megvenni a HÉV bérletet, ami 11 900 Ft-ba kerül.

MAHART

Nemcsak hasznos közlekedési forma, hanem egy tökéletes élmény is a hajózás Budapest és Szentendre közt. Ha tehetjük, elővételben online foglaljuk le jegyünket, mert így elkerülhetjük az esetleges sorban állást, sőt, még 5% kedvezményben is részesülünk a jegyárból.

Júliustól szeptember elejéig naponta közlekednek hajók a következő menetrend szerint: a Vigadó térről reggel 10:30 órakor és délután 14:00 órakor indul járat Szentendrére, míg Szentendréről este 17:00 és 19:00 órakor indulnak hajók Budapestre.

A menetidő másfél óra, és egy retúrjegy ára a Batthyány térig 3470 Ft. Ezt a közlekedési formát választva dugótól biztosan nem kell tartanunk.

Autóút

Autóval a Flórián tér (Árpád híd budai hídfő környéke) – Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja – forgalomtól függően 15-20 perc alatt elérhető Szentendréről, ahonnan a város főbb pontjai könnyen megközelíthetők.

Amennyiben vidéki úti célunk van, az M0 körgyűrű csatlakozó pontja autóval 10-15 perc alatt megközelíthető a lakóparktól, az autóúton keresztül pedig már több alternatív lehetőség is adódik a továbbhaladáshoz a városi forgalom elkerülése mellett.

A helyi közlekedéssel kapcsolatos hivatkozásokat ez a LINK tartalmazza:

     Szentendre valódi turistaparadicsom, a fesztiválok, és kulturális programok sokszínűsége egyértelműen meggyőz arról, hogy a városban egy, vagy akár több napot is eltölthetünk tartalmasan. Aki kirándulni szeretne Szentendre környékén, annak is remek lehetőségeket tartogat a város.

     A kisebb sétákhoz jó választás a Duna korzó, a Bükkös patak partja, és a Szentendrei Japánkert, ezeket gyerekekkel is bátran felkereshetjük. A templomdombról elképesztően izgalmas képeket lehet készíteni Szentendre belvárosáról, ráadásul ez a terület is 5-6 perces séta a főtértől. A hosszabb túrákhoz szokott kirándulók számára a Lajos-forrás és a Dömörkapu-vízesés tartogat meglepetéseket, mindkét terület egy ideig autóval és tömegközlekedéssel is megközelíthető. A túraútvonalakat és turistajelzéseket érdemes figyelemmel követni.

     Ha messzebb kirándulnánk, de még mindig Szentendre közelében maradnánk, a Kárpát-forrás Pilisszentlászlón, illetve a Petőfi-pihenő Pomáz közelében jó úti cél lehet.

     A Budapest és Esztergom között közlekedő kirándulóhajók (menetrend ITT) megállnak a szentendrei állomáson is, de ha csak egy sétahajózáson vennénk részt a város legszebb Duna szakaszán, arra is van lehetőség. Ha evezni szeretnénk, érdemes a Szentendrei-sziget körül tenni egy kört kajakkal, kenuval vagy sárkányhajóval. Tapasztalatlan evezősök számára túravezető segítségével is foglalhatók csónakok a környéken.

     A fent említett templom szomszédságában fekszik a Belgrád székesegyház, melyet a török elől menekülő, majd itt új otthonra lelő szerbek kezdtek el építeni 1521-ben. Ugyanakkor a terület nem sokkal később el is néptelenedett a törökök megérkezésével. Egészen 1684-ig kellett várni a település felszabadulásával, mely újabb szerb beáramlást hozott, ezt követően a 19. század csaknem kizárólag szerbek lakták, mikor is átrajzolódott a város etnikai térképe, ekkor ugyanis nagyszámú magyar, német és szlovák lakosság érkezett.

   Ugyanakkor a városképen a szerbek hagyták leginkább rajta a kézjegyüket, a 18. században épült, ma is látható bájos házacskákat nekik köszönhetjük, no meg a bornak, amit megtermeltek, majd eladtak.

Szerb ortodox templomok Szentendrén

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.